רכישת דירה "יד ראשונה מקבלן" נתפסת כעסקה כדאית לאורך השנים. רובנו מעדיפים לשלם יותר -תמורת השקט הנפשי המלווה כניסה לדירה חדשה. ואולם הנחה זו מתגלה לפעמים, ומיד או לאחר כמה שנים כמוטעית. חוסר מקצועיות, העדר פיקוח, ורשלנות מצד הקבלן יובילו אותנו ל"אסון נדלני". אותם הסעיפים גלויים כבר בהסכם עליו אתם עתידים לחתום מולו.
כ-3,000 תביעות בהיקף 600 מיליון שקל מוגשות מדי שנה נגד קבלנים בגין ליקויי בנייה מהותיים-חוסר רישום מוסדר בטאבו ואחריות מסחרית מצד הקבלן לוקה בחסר. חשוב לזכור-תופעת הרטיבות מגלמת נזק רב בגלל הזמן הארוך יחסית שאורך עד לגילויה, ואם כבר מגלים, הקבלן שולח אותנו לחוק המכר ושם מגלים כי תקופת הבדק על אותו סוג ליקוי-הסתיים.
ליקויים חריפים ושכיחים לא פחות, המביאים להיווצרות בעיית הרטיבות הם הליקויים באיטום בגלל שהקבלן החליט לחסוך עלינו. חשוב לזכור שאנו לא נהיה בהליך הבנייה ולא נפקח אך מנגד, חשוב לקחת בחשבון בדיקות שיכולות להתבצע מיד לאחר חתימה על פרטיכל מסירה מטעם הקבלן (ותבקשו גם העתק…)
אז כבר החלטנו לרכוש, מה בודקים?
1. יש לקבל את הדירה בתנאי יום (תאורה טבעית), ולבצע את הבדיקה בנינוחות ולא תחת לחץ זמנים.
2. יש לבקש לערוך פרוטוקול של הליך הבדיקה, או להקפיד על רישום הערה – אם הדירה נבדקת לפני שחוברו מערכות החשמל והמים.
3. יש לבקש את המפרט הטכני המובטח ואת תוכנית השינויים והתוספות (אם קיימת) – ולהשוות בניהם.
4.יש לבחון את כל המערכות, האביזרים והרכיבים בבדיקת תפקוד מלא (להסיר כיסויים; לבדוק שלמות אביזרים; לפתוח ולסגור את הדלתות; להוריד את התריסים וכו').
5. האמבטיה מותקנת כבר בשלבים המוקדמים של הבנייה ולכן חשופה יותר לפגיעות. יש לבדוק את תקינות החיפויים ולבצע בדיקת הצפה (מילויה עד לגובה 15 ס"מ) כדי לשלול פריצת מים מן הצנרת.
6.יש לשכור שירותיו של בודק מקצועי עבור הרכוש המשותף בבניין (חברת בדק בית)
7. בידקו שלא חלות עליכם הוצאות בגין ליווי בנקאי, שינוי נק' חשמל, נקודות מאור, וכ'ו.