ייפוי כוח נוטריוני הוא האופן שבאמצעותו מאמת הבנק את חתימת הלווים. עורך דין נוטריוני מוסמך על ידי משרד המשפטים לחתום על ייפוי הכוח. באמצעות החתימה רשאי הבנק, במידת הצורך, לבצע שינויים בנכס- אם מדובר באישור מוסדר שלו בלשכת רישום המקרקעין ואם אי-עמידת הלווה בתנאי הסכם ההלוואה מצדיקה את מכירתו.
מהותו ומשמעותו של ייפוי כוח הן הסמכת אדם אחר לפעול בשם המסמיך. מיופה הכוח פועל על פי שיקול דעתו של מייפה הכוח והיא מחייבת אותו בכל המסמכים והפעולות שלגביהם נעשתה התחייבות באמצעות ייפוי הכוח.
כאשר אתם מקבלים ייעוץ משכנתא חשוב שתתוודעו גם לנושא ייפוי הכוח הנוטריוני. סוג זה הוא יפוי כוח בלתי חוזר. פירושו – העדר יכולת של המייפה לבטל את הרשאת המיופה לפעול בשמו ולכן חשוב שהיא תינתן לאיש מקצוע אמין ומנוסה.
מדובר בעלות זניחה – פחות מ- 200 ₪ – מסך כל ההוצאות הכרוכות בפתיחת תיק משכנתא ובתשלומיה במשך עשרות שנים.
מסמך עצמתי
אין ספק כי מדובר במסמך המעניק לבנק כוח וסמכויות רבות ולכן החתימה הנדרשת של עורך דין נוטריון, המוודא כי הלווה חותם על ייפוי הכוח במחשבה צלולה. באמצעות המסמך הבנק לא רק מקבל הרשאה ולגיטימציה מלאה לפעול למימוש האינטרסים שלו אם הנסיבות מצדיקות זאת בכך שהן מהוות סיבה מספיקה למימושם אלא גם ממחיש ללקוח את העובדה כי כל עוד הוא לא מסיים את תשלומי המשכנתא הבית הוא עדיין בבעלות הבנק.
באמצעות חתימה על מסמך הייפוי הבנק יכול לשעבד לטובתו את הנכס עד לפירעון מלא של המשכנתא, בכך הוא מבטיח לעצמו את תשלום החוב ובמידה שהחוב אינו משולם- לשעבד את הנכס מול המדינה.
אין ספק כי אם וכאשר מתקיימים תנאים לשעבוד דירה ותהליך השעבוד מתבצע הלכה למעשה, מדובר בתהליך שיש לו השלכות על גורמים רבים ובהם: רוכשי הנכס, המוכרים אותו, הבנק המלווה והמדינה.
הואיל והבנק מלווה סכום כסף גדול מאוד לכל לווה משכנתא, הוא חייב להגן על עצמו בעיקר על מנת לא להיוותר בחוסר אונים נוכח לווים שלא עומדים בתשלומי המשכנתא. החתימה על ייפוי הכוח היא שכבת הגנה וביטחון הנוספת לביטוח המשכנתא אל שני היבטיו: ביטוח חיים וביטוח נכס.